cristina10
425 poze   4093 vizite

Otilia cazimir

Otilia Cazimir

OTILIA CAZIMIR s-a născut in data de 12 februarie 1894 in localitatea Cotu Vameş din judeţul Neamţ.
Otilia Cazimir este pseudonimul ales de scriitorul Mihail Sadoveanu şi de criticul literar Garabet Ibrăileanu pentru poeta Alexandra Gavrilescu,cel de-al cincilea copil al învăţătorului Gheorghe Gavrilescu
A efectuat studiile la Iaşi, oraş în care ulterior se si stabileste ramanand aici pana la sfarsitul vietii.
A debutat în anul 1912 în revista Viaţa românească.
A colaborat la publicaţiile literare ale vremii cu versuri, schiţe, nuvele şi articole. Otilia Cazimir s-a impus, în perioada interbelică, printre condeiele reprezentative ale literaturii române, primind consacrarea deplină în anul 1937, prin acordarea Marelui Premiu naţional pentru poezie. După debutul editorial cu volumul Lumini şi umbre (1923), urmează Fluturi de noapte (1927), Cîntec de comoară (1931), Cronici fanteziste şi umoristice (1930), Jucării (1938), Poezii (1939), Versuri (1957), Poezii (1959), Versuri (1961), Poezii (1975).

OPERA OTILIEI CAZIMIR :
Volume de versuri
Jucării,
Baba iarna intră-n sat,
Lumini şi umbre,
Fluturi de noapte,
Cântec de comoară,
Poezii,
Versuri
Proza autobiografică
Grădină cu amintiri,
Prietenii mei, scriitorii,
A murit Luchi
Cumatra vulpe

Opera Otiliei Cazimir este mult mai vasta ,ea publicand de-a lungul intregii vieti peste 58 de volume de poezii.
2132453
2132453


Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.